08 June 2013

Kutu Kucing.

Assalamualaikum

Koranggggg! Aku ada masalah besar ni! Well, aku ada la bela 2 ekor kucing ni. Memang jarang diorang main kat luar. Apatah lagi bergaul dengan kucing-kucing yang lain. Siang memang biasanya aku bagi diorang duduk dalam rumah. Malam je diorang tidur dalam sangkar kat luar rumah. Kekadang aku bawa masuk tidur dengan aku sekali. Mihmih~

Then ada la satu hari tu aku rasa macam gatal-gatal kat lengan aku. Aku ingat kena gigit nyamuk ke apa sebab macam bintat merah-merah gitu. Aku pun biar je la dalam sedap-sedap menggaru tu. Kalau kena gigit nyamuk, kejap je dah baik kan? Tapi kali ni makin lama makin banyak pulak kesan merah-merah kat lengan aku. Macam berjangkit. Aku naik pelik. Sampai kat badan ngan kaki pun ada sekali.

Then aku tergerak hati nak belek badan budak 2 ekor ni. Guess what? Baru aku perasan banyak gila kutu kat badan diorang! Patut la diorang pun asyik tergaru-garu! Mana diorang dapat kutu-kutu ni semuaaaaaaaaaaa?!!!! Dah sah-sah la aku kena serang dengan kutu-kutu belaan diorang ni!

Aku ada terbaca yang kutu kucing ni tak boleh berjangkit kat manusia tapi dia punya kesan gigitan memang power gilaa la wa cakap lu. Yang aku punya ni sampai berdarah-darah tahu! Haa takut tak? Pastu kan yang aku paling sedih, tetibe banyak pulak kesan parut ni.

Aku risau sangat. Dulu kaki & tangan dah lawa bersih putih mulus *ok tipu*, sekarang dah huduh disebabkan kutu durjana ni! Stress tahu! Rasa nak menangis teresak-esak tengok tangan & kaki sendiri. Tensionnnnnn! Menyesal gila pergi keruk sampai berjangkit-jangkit kat tempat lain. Nangis aa cemni!

Ni la dia rupa sang durjana tu. Eeeeee geram. Dia ni memang lari laju tahu? Bedesup macam lipas kudung. Tak dan nak tangkap. Kalau dapat, memang aku picit kau sampai lumat! T______T

Sekarang ni dah takde dah rasa gatal-gatal tu. Cuma yang tinggal kesan parut je la. Aku memang cepat risau kalau ada parut even sikit pun aku cecepat beli ubat. Tapi kali ni macam banyak sangat je. Nak sapu ubat pun letih tahu?

Korang pernah alami nasib yang sama tak? Acane nak hilangkan parut-parut ni dengan cepat dan berkesan? Diulangi, dengan CEPAT & BERKESAN! Tolonggggg la aku~ cane nak kawen ni? Pengsan laki aku tengok nanti. T____________T

Untuk sedikit info klik SINI.

47 comments:

  1. saya pun selalu gatal-gatal sebab main kucing..cuba sapu bio oil pada bekas parut tu,mana tahu dapat kurangkan bekas parut tu..jgn sedih-sedih ^_^

    ReplyDelete
  2. @Diaella Ella,

    Si miow tak jaga kebersihan.. kena mandi & boh ubat kutu ye.. Cian nanti makin kurus dia.

    Cek ngan kutu kucing ni tak takut sangat. Yang cek lebih gerun dengan kutu loncat.. Peh... gatalnya 100x lebih gatal dari gigitan nyamuk woo..

    Ikhlas,

    Amin Johar

    ReplyDelete
  3. aku pun ada 2 ekor kucing...tak pernah pulak kalo aku cium atau peluk kucing aku rasa gatal2x...kucing tu tak mandi tak agaknya..

    ReplyDelete
  4. try bagi mandi kucing tu lebih kerap.. :3 takpe, kalau bakal suami betul cintakan awak, dia sure tak kisah banyak mana pon parut yang ada :D

    ReplyDelete
  5. tak pernah kena kutu macam tu...sebab saya takut kucing!!! hihih...aida, it might be symptom of eczema as well....

    kalau gatal-gatal kena kerap mandi dan pakai pakaian yang nipis. so far kalau baby yang ada parut rose pakaikan lotion baby buds, sedap sgt bau dia, bukan setakat baby, rose pun bantai pakai sekali...tugasnya untuk surutkan kesan kegatalan dan hilangkan parut....kalau nak yg clinical tested, cuba la guna mederma.

    ReplyDelete
  6. yess,kalau nak hilangkan parut.bio oil berkesan^^

    ReplyDelete
  7. Salam nak kasi tips ni .
    Kalau umur kucing lebih dari 2 bulan boleh lah beli ubat kutu . Bukan ubat kutu untuk mandi tu tau . Ubat kutu utk mandi langsung tak berkesan . Sbb kutu ni bukan senang nak mati .
    Beli ubat kutu yg kita kena lumurkan kat seluruh badan tanpa perlu mandi . Jenis tu bagus . kucing kita tak boleh mandi selama 2 minggu gitulah. Jenama macam FrontLine (sila google) mmg bagus . Saya tak beli tapi ade buat rsearch dekat internet . Nak beli FrontLine , tapi tulah mahal sbb produk omputih kan .
    Lepastu pergi klinik haiwan swasta kebetulan dia mmg gune jenama Frontline tu . Saya pun bwk kucing saya gi klinik org tu pun lumurkan kucing tu dgn ubat tu (tak mandikan pun!) . Jgn kasi kucing tu dekat dgn air selama 2 minggu . Mmg hilang terus ! Sleak2 bulu , kutu dgn telur pun hilang dah .
    Lepastu awak kasi lah ubat cacing . Boleh beli dekat klinik haiwan kerajaan . Cecair pekat warna kuning . Paling mahal Rm5 je . Sbbnye kenapa tau , bile kucing ade kutu maksdunye dia ade cacing dalam badan . Cacing boleh bawak mati tau . Lagi2 anak kucing . Anak kucing saya bape byk dah mati .

    #1 lagi tips , klu contoh awk pergi klinik , tak kisah lah klinik kerajaan or swasta . Kalau die offer bagi ubat kutu yg jenis letak dekat kepala dan leher . Warnanye putih lutsinar . Tolak tau ! Dia akan kata nak tak ubat kutu yg jenis kuat gile , dia akan taruk dekat bhg leher dan kepala kucing utk elakkan kucing tu jilat . Sebab kalau die jilat nanti die MATI . Ish ckp ngan die taknak tau . Dia akan kata kucing takkan jilat atas kepala tapi syaratnya kena kuarantin kucing dekat sangkar utk elakkan kucing lain jilat kucing tu . Plz refuse the offer ! Sbb mane boleh percaya kucing ni , entah cemana nti die boleh jilat kang pastu xpasal2 mati plak .
    Suruh die lumurkan kucing dgn ubat kutu je atau pun kalau kucing awak lebih dari 4 bulan. Boleh suruh die buat suntikan kutu habis cerita .
    Any further question , boleh tye sye di blog sye . Thanks :)
    Sori tulis byk2 .

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for the info ye~ kucen i pn ade banyak kutu ni~ skg ni usia kucen i dh 8 bln~ huhu...

      Delete
    2. It a very great info.. Nak cuba lah nanti.. Coz ada adopt satu ank kcg nie..(mmg org selalu hantar sini kcg yg nak d buang..) Org tak guna dh.. Kecian nak tolak.. So.. Ambik jer... N dia bnyk kutu..dh guna shampoo msh gak.. So thanx 4 great info.. Nie nak tnya susu apa sesuai utk kcing.. Sbb dia kecik lagi..selalu cari susu mak dia.. Bila bg susu bayi dia cirit...how?

      Delete
  8. erm , try mederma . bkesan jgk utk parut :') kucing aida 2 , bg mndi skali dua , hlang dah kutu , tp kena buang ktu 2 lps mndi :)

    ReplyDelete
  9. takut nyaa.. sya ada gak bela kucing. seminggu dua kali bagi dia mandi. hehee btw, semoga cepat sembuh kak :)

    ReplyDelete
  10. ala ciannya... aida jmpa pkar kulit x? nnti jmpa doc tau...

    psstt..umh atuk aida kt w.bharu area mn? lisa pun dok w.bharu jgk...hee

    ReplyDelete
  11. sayangnya kulit.. cuba letak bio oil.. insya-Allah boleh kurangkan sikit kesan parut tu..
    kucing tu kena mandikan dan syampu sekurang-kurangnya seminggu sekali..

    ReplyDelete
  12. wahh ramai pengomen ni :) nak jugak

    # haa mederma bagus. Dulu saya jugak pernah kena gigit kucing (memang best la dekat area nadi) den demah2 pakai minyak tnah + tiupkan. Panas2 kena mmg best.. So nak hilangkan parut tu mmg guna mederma

    Nota kaki : Rasa komen ni cam lari tajuk ja :) hehehe

    ReplyDelete
  13. Alahai . kesian kak aida . Firstly u must do kak aida . Mandikan kucing ! huhu . Biar dia bersih and takde kutu² . Then , untuk parut kak aida tu . better u go see a doc la kak .Tak pun akak guna jer bio oil .kwn tasya guna cepat jer hilang parut tu :) gud luck akak . Jaga diri and siapa bakal suami *tertanya² . Hehee :)

    ReplyDelete
  14. Cer spray baygon kat badan dier :D

    ReplyDelete
  15. thats why jaa x suka bela kucing...huhu...

    kucing mmg comel tp bab kutu dan berak merata yg x menahan tu...

    ReplyDelete
  16. untuk hilangkan parut selalunya muni dengar bio oil lah bagus . try guna tgk aida . . :)

    ReplyDelete
  17. mak aihh!! kesiannya kucing tu.. huhu~

    ReplyDelete
  18. Allah, siannya sis aida. Huuu.
    Bertabah leeeeeeer.
    Try ler guna bio oil acaner.
    In shaa Allah, ikhtiar selagi boleh yaa. Semoga cepat sembuh..

    ReplyDelete
  19. siannya dia...guna bio oil insyaallah boleh kurangkan kesan parut tu..

    ReplyDelete
  20. uuu takutnya kutu kucing :O baru berangan2 nak bela kucing..huhu~
    kalau sarah ada parut salu sental2 bahagian parut tu masa mandi pakai sabun..
    kalau tiap hari buat insyaAllah parut tu pudar sendiri..tapi ambil masa berbulan la jugak..
    depends on parut..sarah parut kena gigit pacat XD haha.

    bestnyaa nanti kak Aida nak kahwin tulis la kat blog ^^ *eksited*

    ReplyDelete
  21. assalam kak,,
    izin nyimak saja yea kak, dari pendatang baru di blognya kakak :)
    salam sukses kak ^_^

    ReplyDelete
  22. alamak x dpt nk bg tau camna nk hilangkan sbb tak pernah jadi.
    tapi kucing2 tu bwk jumpa doctor haiwan lah..x elok biar ada kutu..

    ReplyDelete
  23. wah azabnya kena kutu kucing ni. takut pulak dengar smpi berdarah and berparut. gunalah cream mederma or bio oil untuk parut tu. kalau parut tu masih baru, insyaAllah cepat hilang. Dalam few weeks. :)

    ReplyDelete
  24. Salam.

    Kalau pakai produk mcm bio oil tu? cuba la, tak pun, mana2 produk yg ada vitamin e, tak kisahlah losyen ke, krim ke. Cubala sapu.

    ReplyDelete
  25. bahayanya kutu kucing..huu..kucing dah dicuci 'bersih' ka? bahaya..huhu.. harap semua nya akan settle la..inshaaAllah.. ^^

    ReplyDelete
  26. hehe.dalam paper BH ada pasal isu kutu kucing..kalau tak silap..huhu..sekarang dh okay ka?

    ReplyDelete
  27. kutu ni kalau kita tak basmi dr badan kucing, mmg dia senang membiak sgt2.. kadang2 kt karpet kita tu dia suka duk bertelur bagai.. Pernah masa kutu menyerang dulu, mati akal dibuatnya, merata tempat dia ada. guna ridsect, bygon semua tak jalan.. last2 geram sgt, saya guna sticker perangkap lalat.. itulah cara yg paling berkesan nk bunuh kutu. saya letak sticker perangkap lalat tu di mana kaki saya nk landing, sebelum kutu melompat nk gigit kaki, dia mudah terperangkap kt sticker tu dulu, last2 mati kt situ. letak je sticker tu segenap bahagian rmh (kdg2 cicak pun lekat sekali. huhuhu) nnti blh tgk la betapa byknya kutu yg melekat kt situ, lama2 kutu pun makin takde.. tulah cara yg paling berkesan bg sy waktu kutu menyerang dulu. seterusnya sy cuba basmi la kutu kt badan kucing, dulu buat tak care je kt kutu kucing, tak sangka bila dibiar, dia giat membiak sehingga blh menyerang gigit habis seluruh isi rmh. aiyooo... bab parut pula, saya rasa ubat apa pun, termasuk la mederma ke bio oil ke, tak blh lawan keberkesanan lidah buaya dgn rumpai laut collagen, bg pengalaman sy la. hehehehe.. slmt mencuba :)

    ReplyDelete
  28. aida cuba pakai mederma..tpi kna rajin sapu..klu zara malas bebonar..tu yg lambat je nak pulih..muka dan anggota badan boleh di gunakn..=D

    ReplyDelete
  29. saya pn kene serangan kutu yg teruk smpai kaki dh naik ke pinggang tu binta2 dia merah2...
    mula2 sy kurantinkan kucing, spray frontline n mandi kutu
    lepas tu utk dlm rumah, karpet, sofa, dll sy vakum selalu...kemudian cara jimat rebus lemon pastu pati dia lepas tapis masukkn dlm tmpat spray pastu spray kt tempat2 yg disyaki ade kutu...I'Allah menjadi

    utk hilangkan kesan gatal yg x terhingga akibat kutu kucing yg ganas tu...sy beli sabun klorofil (hijau) bau pening sikit) , mase mandi basuh kaki / aggota badan yg dh kene gigit tu...basuh bersih2 tau

    lepas tu sapu krim ASCABS... ni beli kt D'Apotic pharmacy..harga utk member rm11.97
    kalu sis nk tau sbnrnya ni krim utk kudis buta tau...ahahaha...nk beli pn cm segan je hokey...tpi prcayalah krim inilah jawapan dan penyelesaian kdp serangan kutu kucing...gatal totally hilang dan bekas pn boleh hilang tau..I'Allah dengan izin Allah
    sy dh buat...cukup sebotol je dh boleh baik I'ALLAH...heheh

    p/S kucing kt umah sy ade 13 ekor mase tu hmpair semua dh kene kutu...bayangkanlah serangannya mcm mana kt umah n badan sy kan...ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syareeenaaaa! Macam mana sis nak contact awak ni?? Cari blog takde pun. Pleaseee. Nak tanya further about ubat untuk parut ni.

      Delete
  30. adda tak biasa pun kna kutu kucing ni..hehe

    ReplyDelete
  31. slm, hai :)..sy dh 3 kali kot kena kutu kucing ni..ni pun kena pulak..gatal siot. memang nk nangis pn tgk parut melekat kat betis dgn tgn..dlu pn bersih suci je kaki dn tgn (huhuhu) lps kena serang kutu kucing. baru je nk feeling feeling lawa, tgk tgk kena pulak haihhh..yg last sy kena hari tu pn amik masa setahun lebih kot nk hilangkan parut. tp tak letak ubat apa pn..mula mula letak la then dh mls sbb bnyk sgt trus tk letak. skrg tgh tunggu kudis ni kering bru nk letak bio oil. kudis kutu ni kalau kita panas jd mudah rasa gatal. that's why duk dlm aircond tk menggaru sikit..kucing sy bnyk kutu lps sy bwak dia p klinik. katanya doktor dia cucuk ubat kutu tp perghh makin bnyak..skrg ni beli sabun kutu n bedak untuk kucing. alhamdulillah dh tade mn..tapi yg geramnye kutu tu kat celah mn entah dia duduk dlm rumah ni. pyh betul nk detect. spray ubat nyamuk satu rumah pn still ada lg..tensionnn..

    ReplyDelete
  32. salam ... sy pon da kene .. now my skin under 'maintenance' ... huhuhu .. sy pakai cocoa butter + Vitamin E 400IU + Vitamin C & Collagen .. nmpk da kurang .. tp kene rajin sapu ye ... mmg terukkkk ... habis sume 1 bdn sy kene gigit ... herrrrrr ... 10tion taw .. sy letak ubat gegat bwh katil,bawah cadar kira bilik bau ubt gegeat laaa .. hohohoh .. so far alhamdulilah .. da xde rase gatal2 ag da .. xde gigitan yg baru .. sime tggal parut .. hitam lak tuu ... hadoiiii ... n mase mandi sy amalkan mandi scrub ngn GARAM HIMALAYA ... ley matikn kuman n virus yg xguna tu .. n skin pon jd soft .. hihihih .. tp kene rajin sapu losyen or vit e la,coz pas guna GARAM HIMALAYA tu kulit kering sikit ... ok ... slmt mncuba .. :-D

    ReplyDelete
  33. Same la nasib kita.. baru 2,3 menjak ni kena serang dgn kutu kucing durjana ni. Parut satu hal, nk tahan gatal tu yg menyeksakan jiwa & raga. Xtau kutu tu duk kt celah mane dlm rmh ni. Stress...

    ReplyDelete
  34. Salam hi...maybe entri ni sedikit lambat and panjang lebar but i hope this will help.. i have 15 cats at home and i previously pernah kene serang jugak dgn kutu ni..atau nama omputihnya fleas.. (sila google) rupa dia mmg scary.. dalam sejarah kutu ni dia ada banyak species.. tak silap lebih kurang 8-9 jenis.. buat pembersihan menyeluruh untuk rumah.. beli bayticol from the authorized vet sahaja ye.. and bancuh dgn air panas dan mop satu rumah..tinggalkan rumah dalam masa 6-8 jam.. oh ya jangan lupa anak bulu tu sila keluarkan dari rumah.. blh hantar boarding.FYI bayticol adalah ubat untuk membasmi kuman dan kutu untuk anjing, lembu, babi and segala haiwan2 ternakan besar ni..so, kena ikut betul2 peraturan penggunaan yg terdapat dalam kotak dia nanti sbb ianya racun. lepas tu.. ambik vacum.. vacum satu rumah termasuk carpet.. lepas tu mop sekali lagi dgn air panas.. dan selesai..

    untuk org yg terkena gigitan pulak.. rata2 ubat gatal2 tak blh menghilangkan gatal2 tu.. sebut ajelah piriton ke clarinase ke actifed ke..semua pun tak jalan.. makanya.. tergaru2 sampai lah berbekas...okay utk elakkan dari gatal berterusan.. blh cari daun semambu..ramas dalam air suam.. and mandi dgn air tu...atau pegi klinik and ambik jab untuk anti-icthing..

    untuk anak bulu pulak..please take note frontline spot on atau frontline combo will not kill the cats if u use it based on the instruction..takkan la org nak jual ubat yg blh membunuh.. ikut dos takkan membunuh punyelah..gunakan spot on for cats ikut dos yg ditetapkan..selalunya ikut berat anak bulus la..titik kat blakang leher and gosok2 sampai separa kering (janganlah titik pastu pg tinggalkan) atau ada juga injection untuk kutu ni.. boleh consult vet berhampiran anda untuk itu ya..anak bulus ni even indoor, kena jugak mandikan dorang for at least sebulan sekali (kalau dah malas sgt) macam kite, mandikan mana yg termampu..yg selebihnya hantar grooming.oh ya.. satu lagi.. permakanan juga penting ya..untuk elakkan kecacingan dan masalah2 dalaman yg lain.. so jgn sbb nak jimat sgt.. bagi anak2 bulus makan SAMPAH.. contohnya.. tulang2 ikan.. tulang2 ayam.. mereka ni..bila dah lapar, mmg mereka akan makan je apa yg kita bagi.so please be extra careful with it.

    now, speaking of modal kan.mesti ada yg kata, cakap senanglah.banyak duit bla bla bla.bagi kite, bila dah ada niat nak membela dari awal lagi perlulah menitik beratkan kebajikan mereka sekali.jgn sekadar bela sbb kiut masa kecik lepas tu bila dah besar, dah start miang...korang pun campak kat pasar..(mohon terasa pada sesiapa yg pernah buat ni) maaf lah jika bahasa kite kasar but for me..orang2 macam ni layak dapat maki je. oleh itu, pengkasian adalah sgt penting. jgn tau bela, pastu jadi backyard breeder pulak..haih..by the way, bayticol tu harganya dalam rm30 sahaja sebotol.frontline combo pulak dalam RM70 sekotak ada 3 tiub.

    i think that explain well...sayangi diri sayangi kucing anda.. if u have question, please feel free to drop me an email at aleyahanny@gmail.com

    i am not professional practice or vet but i m just sharing my two cents experience and knowledge.. tak salah kongsi ilmu..

    good day!
    Wassalam
    Regards,
    Mya Meow Amy

    ReplyDelete
  35. Banyak tips berguna tapi semua untuk matikan/buang kutu kucing. How bout bekas² merah/kerak/luka kecil yang dah kena pada kucing tu~?? Ada sape tau tak nak sapu ubat ape/nak hilangkan bekas pada kucing tu camne coz kdg² bila kucing tu jilat kat affected area pastu jilat area lain kt badan dia pun bole merebak jadi luka baru. Any tips/suggestion~?? Thanks alot~

    ReplyDelete
  36. hye...sye baru je bace entry niyh.kalau kutu kucing pegi je pet shop nbeli spray untuk matikan kutu kucing.sye dlu beli frontline...memang bekesan...smpai skang tak de kutu dah....n beli ubt cacing skali...bgi sebulan skali...then bwak gi vet buat checkup n vaksin...
    to are-yap,try bwak gi vet...nty dye bgi krim or ap2 ubt...

    ReplyDelete
  37. Saya sedih tgk kucing sy tegaru2 lher n tengkok dorg..td xsdp hty tgklh npe rupeny dye ad kutu y jenis lari laju mcm pelesit tu.. Tp kucing sy xpnh kua rumah.. Pnce kutu ni d sbbkn ape ek.. Pliz syorkn jenis shmpoo kutu y terbaik

    ReplyDelete
  38. www.LovelyKucing.com
    Cam best je ni.

    ReplyDelete
  39. thank guys now i tahu macam mana nak hilangkan parrut

    ReplyDelete
  40. Machiko syampu bagus!!

    ReplyDelete

Siapa komen, dia comel ♥


Copyright © 2012-2014 Aida Ismail. All rights reserved.